Přejít na hlavní obsah

Fakulta podpořila nadané středoškoláky

Díky finanční podpoře z přírodovědecké fakulty může šestice středoškoláků na vědeckou olympiádu do Durbanu.

alt

Mezinárodní olympiády mladých vědců do 16 let (IJSO), která se bude na začátku prosince konat v jihoafrickém Durbanu, se letos poprvé zúčastní tým z České republiky. A to i díky Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Ta se rozhodla podpořit šestici nadaných žáků a uhradila jim část nákladů.

„Rozhodli jsme se uhradit pobytový poplatek a přispěli jsme také na letenky každému ze členů soutěžního týmu,“ říká děkan přírodovědecké fakulty Jaromír Leichmann, který celé výpravě poskytl záštitu. Jinak by se žáci ze dvou jihomoravských gymnázií na soutěž nedostali.

Skupinu mladých studentů bude navíc doprovázet dvojice vědců z fakulty: překlad úloh z chemie a biologie do češtiny a opravu řešení zajistí přímo na místě Jitka Bečanová a Jiří Kohoutek z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí, fyziku pak Martin Plesch z fakulty informatiky, který současně doprovází slovenskou delegaci.

Do soutěžního týmu se dostali jen ti nejlepší. „Jde o šest velmi nadaných studentů, z nichž některé jsme vytipovali na soutěži Žirafa v rámci Festivalu vědy v září, ostatní byli vybráni z řad dalších uchazečů. Ti, kteří nejlépe uspěli v odborném testu, olympiádách a dalších soutěžích, museli projít ještě ústním pohovorem,“ popisuje Jana Musilová z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty MU.

Výběr byl tak přísný i proto, že na soutěžící jsou kladeny velké nároky. Každý z nich musí být dobrý ve všech třech oborech. Soutěžní úlohy jsou totiž z chemie, biologie a fyziky. Tím je soutěž jedinečná. „Tito studenti jsou jedni z nejlepších. Jednou možná budou studovat i u nás na přírodovědecké fakultě,“ doplňuje její proděkanka Zuzana Došlá. Kromě testů musí tým navíc uspět i v experimentech.

Soutěžního klání v biologii, fyzice a chemii se pravidelně účastní týmy z celého světa. V letošním osmém ročníku se utkají studenti z více než 50 zemí světa, a to od 1. do 10. prosince.

Hlavní novinky